Ik wil een kunststof product laten maken maar weet niet welke techniek de beste oplossing biedt
Als je een kunststof product wilt laten maken is het vaak lastig om de juiste productietechniek te kiezen. Hoewel 3D printen steeds populairder wordt (voor model producten) zijn thermovormen en spuitgieten nog steeds de twee meest toegepaste kunststof verwerkende technieken. Vooral bij producten met wat grotere afmetingen (groter dan een smartphone) en producten die in de nabije toekomst seriematig verkocht gaan worden wordt er gekozen voor thermovormen of spuitgieten.
Bij spuitgieten werk je met een mal waar onder hoge druk vloeibare kunststof in gespoten wordt. Bij thermovormen wordt een kunststof plaat verwarmd en deze wordt vervolgens gevormd door de kunststof plaat over een mal heen te vormen. Het verschil tussen thermovormen en spuitgieten is het best uit te leggen door de onderstaande producten te vergelijken.
Thermovormen proces
Een typische thermovorm
Thermovorm proces
Spuitgieten proces
Bij spuitgieten wordt vloeibare kunststof onder hoge druk tussen 2 mallen gespoten; als de kunststof is uitgehard worden de mallen van elkaar afgehaald en heb je een spuitgiet product.
Typisch spuitgiet product
Spuitgieten proces
Bij thermovormen is het basismateriaal dus altijd een kunststof plaat terwijl het basismateriaal bij spuitgieten altijd vloeibare kunststof is, gemaakt van granulaat.
Voordelen en nadelen van beide methodes
Het voordeel van spuitgieten is dat er gemakkelijk klikvingers, uitstulpingen en nokjes in het eindproduct gemaakt kunnen worden. Het resultaat is dus preciezer; ook bij kleinere vormen en producten. Deze vormvrijheid is bij thermovormen beperkter door het feit dat deze techniek gebonden is aan de uitgangspositie van een kunststof plaat. Een nadeel is dan weer dat een spuitgietmal over het algemeen duurder is om te maken: het wordt pas rendabel als het voor grote oplages van een product wordt gebruikt.
Het grote voordeel van thermovormen zijn de lage opstartkosten, de korte ’time to market’ en de mogelijkheid om het product in een laat stadium nog te kunnen aanpassen. Vaak wordt thermovormen dan ook gebruikt voor producten in een kleine oplage; specialistisch maatwerk of proefproducten; voordat het product rendabel genoeg blijkt voor een spuitgietmal.
Batelaan Kunststoffen B.V. is gespecialiseerd in thermovormen. Wil je graag weten hoe wij je kunnen helpen met je thermovorm project? Neem contact op; óf bereken zelf eenvoudig je malkosten:
Meer informatie over dit onderwerk vind je in de ontwerp criteria met betrekking tot thermovormen.