Vacuümvormen bij Batelaan
Vacuümvormen wordt ook wel thermovormen, dieptrekken of vacuum forming genoemd. Batelaan Kunststoffen B.V. is een bedrijf met meer dan 60 jaar ervaring in het vacuümvormen en produceert voor bedrijven door heel Europa. We lichten deze unieke techniek voor kunststof bewerking graag toe:
‘Een verwarmde, plastische kunststof plaat wordt door middel van een vacuüm om een matrijs heen gezogen. De basis van elke vacuümvorm is een kunststof plaat of folie’
Vacuümvormen voorbeelden
Bij Batelaan vacuümvormen wij verschillende kunststof producten, zoals kunststof beschermkappen (voor machines, elektrische apparaten, robotica, transportmiddelen) kunststof lichtkappen en kunststof trays (op maat of standaardmaten). Hieronder vind je enkele voorbeelden van gerealiseerde producten:








Vacuümvormen proces
Bij vacuümvormen bestaat het basismateriaal dus altijd uit een kunststof plaat of een kunststof rol. Hierdoor kunnen er geen klikvingers, inserts of schroefdraden gevormd worden in het product zoals bij de spuitgiet producten wel mogelijk is.

Het verschil tussen vacuümvormen en spuitgieten
Bij vacuümvormen wordt altijd een kunststof plaat of folie gevormd tot een product. In geval van spuitgieten wordt vloeibare kunststof onder hoge druk tussen 2 mallen gespoten; als de kunststof is uitgehard worden de mallen van elkaar afgehaald en heb je een spuitgiet product. Met spuitgieten zijn veel complexere vormen te maken dan met vacuümvormen.
Het nadeel van spuitgieten zijn de hoge opstartkosten. Wil je een kap, tray, display of verpakking laten maken in een seriegrootte onder de 30.000 stuks? Dan is de kans groot dat je bij de techniek van het vacuümvormen uitkomt i.v.m. de lage opstartkosten.

”De technieken spuitgieten en vacuümvormen zijn fundamenteel verschillend ”
Wij hebben de verschillen tussen spuitgieten en vacuümvormen uitgebreid uitgelegd.
De voordelen en nadelen van vacuümvormen
Voordelen
- Lage matrijskosten
- Grote producten mogelijk (2,5 bij 2 meter)
- Betaalbare serieproductie
- Ruimte materiaalkeuze
- Sterke producten uit één kunststof plaat
- Te bewerken via frezen of snijden na vormen
- Heldere producten te vormen

Beperkingen
- Relatief veel restmateriaal
- Wanddikte verschillen
- Bijna altijd nabewerking nodig
- Er kunnen geen klikvingers of verstevigingsribben worden toegevoegd
Vacuümvorm machines
Om succesvol te vacuümvormen of thermovormen, is een professionele vacuümvormmachine nodig. Deze kan zowel verwarmen, vormen én een vacuüm toepassen.
Om serieproductie te kunnen maken, maak je bij thermovormen gebruik van industriële vacuümvormmachines. De instapmodellen voor semi-automatische productie zijn beschikbaar in de prijsklasse 10.000-50.000 euro. De professionele volautomatische systemen variëren van 50.000 tot meer dan 200.000 euro aanschaf. Eventueel is het mogelijk deze zakelijk te leasen.
Voor een investering in een machine is een behoorlijke zekerheid van productie nodig. Bij Batelaan Kunststoffen werken onze machines aan serieproducten op maat.
Jouw kunststof project vacuümvormen bij Batelaan Kunststoffen
Batelaan Kunststoffen B.V. maakt al meer dan 60 jaar de meest uiteenlopende kunststof vormen en producten. In 1963 zijn begonnen we met één vacuümvorm machine, maar inmiddels hebben we een machinepark met verschillende moderne vacuümvorm machines die zowel plaat als rol materiaal kunnen vormen.
Kunststof productgroepen van Batelaan
1 Kunststop beschermkappen
2. Kunststof lichtkappen
3. Trays
In ons proces wordt kunststof plaat materiaal ingezet voor het vormen van bijvoorbeeld kappen, behuizingen en bakken. Kunststof rol materiaal wordt gebruikt voor het vormen van bijvoorbeeld trays, verpakkingen of displays.
Meer weten over onze aanpak? Bekijk de video:
Veel voorkomende problemen bij vacuümvormen
Kwaliteit probleem | Veel voorkomende oorzaak | Extra toelichting |
1. Kromtrekken | Ongelijk verwarmen en koelen van de kunststof plaat | Vooral de PE en PP-thermoplasten zijn gevoelig voor kromtrekken |
2. De vacuümvorm is onvoldoende dik aan de randen | Natuurlijk kan er sprake zijn van de inzet van te dun materiaal, maar vaak wordt de kunststof plaat niet goed genoeg voor geblazen en/of is de mal onvoldoende ruw waardoor het materiaal zich niet goed over de mal distribueert | De vacuümvorm ontwerper dient er bij het design rekening mee te houden dat de vorm toelaat dat het materiaal zich kan ‘verspreiden’ over de mal |
3. De wanddikte van de vacuümvorm is inconsistent | Er is te weinig controle over het temperatuurgebied van de mal omdat er is gekozen voor het verkeerde materiaal voor de mal / matrijs | De echte vacuümvorm specialist zal de klant wijzen op de verschillen tussen bijvoorbeeld een PU mal of een aluminium mal |
4. Druppel vorming | Ontstaat als de kunststof plaat niet voldoende wordt voor geblazen en/of de mal onvoldoende ruw is | Bij druppelvorming zitten er in het ontwerp vaak te scherpe hoeken |
5. Oneffenheden in oppervlakte structuur | Niet voordrogen van de kunststof materialen of op een te hoge temperatuur vormen | Bij bijvoorbeeld ABS, PC en PMMA zijn ‘belletjes’ op de oppervlakte van de vorm te zien als het niet gedroogd is |
Gerealiseerde projecten
We starten continue nieuwe projecten en verbeteren continu het niveau van de ontwerpen. We delen met de website bezoekers graag een aantal van onze vacuümvorm projecten.
Wanneer een klant een kap, bak of tray op maat bestelt maken we altijd eerst een dergelijke 3D schets om zeker te weten dat we dezelfde verwachtingen hebben.




=
Het verschil tussen thermovormen en vacuümvormen
Wanneer men spreekt over thermovormen of vacuümvormen verwijst men over het algemeen naar dezelfde techniek, maar er is wél een verschil. Thermovormen omvat alle kunststof bewerkende technieken waarbij door middel van warmte een thermoplastische kunststof vervormt wordt. Specifiek naar vacuümvormen gekeken is dit de techniek waarbij er een thermoplastische kunststof gevormd wordt door middel van het vacuüm trekken van een kunststof plaat of folie om een mal.
Een materiaal dat niet luchtdicht is kan dus per definitie niet gevacuümvormd zijn. Het niet luchtdichte materiaal kan echter wel gethermovormd zijn.
Een leuke tip voor de doe-het-zelvers
Hoewel wij uitsluitend produceren voor de B2B markt en gefocust zijn op seriematige opdrachten, krijgen we toch vaak vragen binnen van mensen die zelf vormen willen kunnen maken. Deze mensen willen we graag wijzen op deze site, waar iemand zelf een simpele vacuümvorm machine heeft gebouwd en zelf aan de slag is gegaan met vacuümvormen.
Vacuümvormen Productietechniek vacuümvormen van displays, kappen en trays. Manufactured by: Batelaan Kunststoffen B.V.
Vrijblijvende matrijsberekening
Benieuwd naar de opstartkosten voor een matrijs (vacuümvorm mal)? Via onze calculator bereken je het direct zelf. Vraag vervolgens vrijblijvend een offerte aan voor je project.

Nog vragen?
Bekijk onze veelgestelde vragen over onze activiteiten met uitgebreide antwoorden: